2016. április 28., csütörtök

Mit nézzünk a búvárruhán


A ruha talán a búvár legszemélyesebb felszerelési tárgya. Feladata, hogy késleltesse a búvár kihűlését, ami a nagyon jó hővezető tulajdonságú vízben sokkal hamarabb bekövetkezne mint a levegőn. Amikor hűvösebb vízbe merülünk mint a testünk saját hőmérséklete, akkor a kihűlés csak idő kérdése még a trópusi tengereken is, ez pedig életveszélyes állapothoz vezethet. Ezen túlmenően a búvárruha védelmet nyújt a vízi környezetben előforduló olyan sérülések ellen, mint amilyen például az éles sziklák okozta vágások, horzsolások, vagy akár a medúzacsípés.

A vizes típusú neoprén búvárruhák a leginkább elterjedtek, mivel széles hőmérséklet tartományban mozog a felhasználási területük, vastagság és összeállítás függvényében 7°C - 32°C között kiválóan használhatók.


Hogyan működik a vizes búvárruha


Még a búvárok közül is sokan úgy hiszik, hogy a búvárruha hőszigetelésének lényege a ruha és a búvár teste között lévő vékony vízréteg, pedig ez nem így van. A hőszigetelés hatékonysága valójában a neoprén vastagságától és a benne lévő apró (nitrogén) buborékoktól függ. Éppen ezért lehet különböző vastagságú búvárruhák között választani. A ruha mögött lévő csekély vízréteget a test hője hamar felmelegíti és amíg bent marad addig a neoprén jól hőszigetel. Ezért kulcsfontosságú, hogy a búvárruha méretben passzoljon, mert csak ebben az esetben lehet kiküszöbölni a ruha mögötti víz cserélődését. Méretben nagy búvárruha esetén ugyanis mozgásával a búvár “kipumpálja” a felmelegített vízréteget, aminek helyére kintről ismét hidegebb víz áramlik be. Minden egyes alkalommal, amikor a búvár a beáramló vizet felmelegíti hőt veszít, és közelebb kerül az életveszélyes kihűlés állapotához.

A CRESSI vizes típusú neoprén búvárruhák 1 - 8 mm-es vastagság között választhatók, ezen belül is három (szabványos) hőmérséklet tartomány szerint csoportosítva:
  • 7°C - 12°C (A)
  • 10°C - 18°C (B)
  • 16°C - 24°C (C)

A vékonyabb 1- 3 mm-es búvárruhák a melegebb trópusi vizekben, míg az 5 - 8 mm-es, esetleg vastagabb kombinációk a mérsékelt, vagy hűvösebb vizekben nyújtanak megfelelő védelmet.


Búvárruha összeállítások


A ruhavastagság csak az egyik dolog, amit el kell dönteni, további variációs lehetőségek is vannak ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra ideális összeállítást.
  • Félszáraz - nevével ellentétben ez is vizes ruha, de annyira jó a szigetelése, hogy alig van vízbeszivárgás, emiatt persze jobb a hővédelme is, ezek vastagabb ruhák.
  • Egyrészes - csuklyás overál, hosszú ujjú és szárú ruha, többféle vastagságban.
  • Kétrészes - tradicionális ruha, ami kertésznadrágból (Long John) és hosszú ujjú kapucnis felsőből áll. A törzsön (testmag) lévő dupla ruhavastagság nagyobb hővédelmet ad, ezért hidegebb vízhez ideális.
  • Modulos - csuklya nélküli overál, opcióban kiegészíthető csuklyával, vagy csuklyás felsővel, igazi Jolly Joker, három az egyben búvárruha.
  • Rövid - egyrészes, rövid ujjú és szárú ruha, 2.5 mm-es vastagságig, 27°C-os vízhőmérséklettől ideális.


CRESSI megoldások


100% High Sterch Concept: prémium minőségű ultrasztreccs neoprén anyag, rendkívül puha és rugalmas, szinte a természetes mozgás élményét nyújtja, és öltözni is könnyebb.




Dry Back Zip (Tizip® Masterseal): a csúcskategóriás búvárruháknál alkalmazott száraz cipzár fogai között gyakorlatilag nincs vízszivárgás, emiatt jobb a hőszigetelés hatékonysága is.



Liquid Seal Technology: a csúcskategóriás búvárruhák varrásain alkalmazott különleges szigetelő bevonat a varratlyukak mentén történő vízbeszivárgást gátolja, emellett hosszabb élettartamot is nyújt.



Water Stop System (WSS): az egyedülálló - kizárólag a Cressi FACILE búvárruhán megtalálható - megoldás az öltözést segítő cipzár fogai között beszivárgó víz problémáját egy további speciális neoprén betétet alkalmazásával oldja meg. A beszivárgó víz az extra neoprén betétbe ütközve csapdába esik és nem tud eljutni a búvár testéhez, ezért nem is tudja lehűteni azt.



Helioflex: a csúcskategóriás modellek neoprén anyagán alkalmazott extra hőszigetelő réteg, ami plusz hővédelmet nyújt.

A többféle megoldás azért született, hogy az igényeinknek és lehetőségeinknek leginkább megfelelő búvárruhát választhassuk. De ne feledjük a legfontosabbat, hogy a vizes típusú búvárruha méretben passzoljon ránk, véletlenül se legyen nagy, mert akkor nem fog megfelelően működni.



Kapcsolódó címkék:
#búvárruha, #tippek


Tetszett amit olvastál? köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése