2024. május 31., péntek

Így lesz élvezetes a sznorkeles vakációd


A sznorkelezés - vagyis a palack nélküli búvárkodás - csodálatos élmény, amely ablakot nyit egy színekkel és különleges élőlényekkel teli víz alatti világba. Bármely nyaralás fénypontja lehet, ha olyan korallokat láthatunk, amelyeknek több árnyalata van mint egy színes ceruzákkal teli doboznak, vagy amikor közelről láthatunk olyan csodálatos tengeri élőlényekkel, mint a teknősök vagy delfinek. Noha a sznorkelezés nem felétlenül igényel képzést, vagy bonyolult felszereléseket, azért van néhány dolog amit érdemes figyelembe venni, hogy a legtöbbet hozhassuk ki az élményből.

Íme a 3 legjobb tippünk, hogy tökéletesen kiélvezhesd a sznorkelezést a következő nyaralásodon.


1/ Találd meg a megfelelő felszerelést


Egy folyamatosan párásodó és beázó maszk, vagy egy olyan uszony amitől görcsöl és megfájdul a láb teljesen tönkreteszi a vízi élményt. Ezért fontos, hogy olyan sznorkel felszerelésünk legyen, amely tökéletesen illeszkedik, hogy teljes mértékben élvezhessük a vízben eltöltött időt. Mielőtt megvásárolnánk, vagy bérelnénk a felszerelést, a következő szempontokat vegyünk figyelembe.




Búvármaszk


Próbáljuk fel a maszkot a pánt nélkül, lélegezzünk be mélyen az orrunkon keresztül és tartsuk bent a lélegzetünket. Ez vákuumot hoz létre a maszk belsejében, ami jó módszer annak megállapítására, hogy megfelelő-e számunkra a maszk. Akkor sem eshet le az arcunkról ha megrázzuk a fejünket. A minőségi maszkok edzett üveggel rendelkeznek, amely képes ellenállni a víznyomásnak, tiszta látást biztosít és tartósabb is, mint az olcsóbb maszkok. Választhatunk egy- és kétlencsés modellek, valamint különböző színek között. Az átlátszó szilikon szoknyával készült egylencsés búvármaszkok több fényt engednek át, ezért világosabb érzetet adnak, mint a fekete szilikonos osztott lencsés modellek. Beszerezhetünk hozzá páramentesítő spray-t, hogy az üveg ne párásodjon be.




Mit nézzünk a búvármaszkon >>

Légzőcső (sznorkel)


A jó légzőcső könnyű és kényelmes, a legjobb ha nem is érezzük hogy egyáltalán rajtunk van. Sokan aggódnak amiatt, hogy esetleg víz kerül majd a légzőcsőbe, különösen amikor hullámos a vízfelszín. A száraz légzőcső (dry snorkel) ideális megoldás a problémára, mivel olyan mechanizmussal rendelkezik, amely lezárja a cső tetejét, amikor az a vízfelszín alá kerül. Egy másik hasznos dolog amit keresni kell a légzőcsövön, a leeresztőszelep, amely egyébként a száraz légzőcsövek tartozéka szokott lenni. Abban az esetben, ha mégis víz került a légzőcsőbe a leeresztőszelep megkönnyíti a víz eltávolítását.



Uszonyok


Míg a maszk elengedhetetlen ahhoz, hogy tisztán lássuk a felszín alatti csodákat, uszonyokra lesz szükség ahhoz, hogy könnyedén haladjunk a vízben. Ha túl sok energiát fektetünk a mozgásba, gyorsan kifulladunk és elfáradunk, még mielőtt eleget láthattunk volna. Az uszony kiválasztásakor és felpróbálásakor kényelmesnek kell lennie, és ne legyen annyira szoros, hogy kényelmetlenné váljon. Kétféle uszony közül választhatunk: papucsos uszonyok, amelyeken egy zárt, gumiból készült lábrész található, ahová a lábfejet becsúsztathatjuk, és nyitott uszonyok, ahol egy nyitott gumiból készült lábrész található a lábfej számára, és állítható pánt van a sarka körül. A zárt uszonyok általában rövidebbek, könnyebbek, olcsóbbak és mezítláb is viselhetők, így ideálisak utazáshoz, de kevesebb tolóerőt adnak a vízben, kivéve persze a vadászuszonyokat, de ezek már speciális felszerelések. A nyitott, pántos uszonyok általában nagyobbak, nehezebbek, robusztusabbak és neoprén zoknival vagy csizmával kell viselni őket, azonban sokkal nagyobb erőt közvetítenek a vízben, a csizma pedig jól jön a sziklás parton, vagy a hűvösebb vízben.



Mit nézzünk az uszonyokon >>

Búvárruha vagy rashguard


A sznorkelezés helyétől függően elképzelhető, hogy olyan búvárruhát célszerű viselnünk, amely melegen tart és segít lebegni, hogy még tovább élvezhessük a vízben töltött időt. Meleg vizekben kísértést érezhetünk, hogy csak fürdőruhában menjünk vízbe, ámy egy rashguard póló ilyenkor is hasznos lehet, hogy megvédjen a leégéstől, csípésektől, kisebb karcolásoktól is. Extra védelemként pedig használjunk olyan naptejet, ami a zátonyok számára is biztonságos (reef-safe), azaz nem károsítja a korallzátonyok élővilágát, így legközelebb is lesz mit néznünk sznorkelezés közben.





2/ Ismerd meg a sznorkelezés helyszínét


Lehet, hogy épp most foglalátál le egy életre szóló sznorkeles programot, ahol púpos bálnákkal fogsz úszni mondjuk Francia Polinéziában, és ahol mindent megszerveznek majd a számodra. De még ha tényleg el is van intézve minden, akkor is beszélj az utazás szervezőjével hogy megtudhasd mit adnak és mit kell neked vinni, hogy teljes mértékben felkészült legyél az utazásra. A sznorkeles túrák többnyire hajóval mennek, de a sznorkeles felszerelésen kívül egyéb dolgokra is szükséged lehet, például vízre (kulacs), rágcsálnivalóra, nap- és szél védelemre, továbbá az arra érzékenyeknek érdemes készülni tengeribetegség elleni tablettákkal is.

7 búvár kiegészítő, ami mindig jó ha kéznél van >> 

Abban az esetben ha magad szervezed a nyaralást, érdemes előre tájékozódni a helyszínen található legjobb sznorkeles pontokról. Figyelj a körülményekre és válassz olyan helyet, ami megfelel a saját úszó felkészültségednek. Egyes helyeken erős áramlás lehet, ami nem csak megnehezítheti a sznorkelezést, de akár veszéyessé is teheti azt. Előre tanulmányozd az időjárás előrejelzést és válassz olyan napot és időszakot amikor a legnyugodtabbak a vízi körülmények (hullámzás, árapály, stb.). Amikor önmagad sznorkelezel egy új helyen, ne felejts el odafigyelni a környezetedre, nehogy eltévedj. Vigyél magaddal társat a vízbe, ami nemcsak nagyobb biztonságot ad, de nagyobb lesz az élmény is amit megosztotok egymással.
 
Ismerd meg a sznorkelezés helyszínét


3/ Tanuld meg az alapvető sznorkeles technikákat, mint a profik


Aki még nem próbálta korábban a sznorkelezést, érdemes előbb egy kis gyakorlással kezdeni. Ha van rá lehetőség először mindig medencében gyakoroljunk, például a helyi uszodában, vagy természetes vízben egy sekélyebb strandon. Miután már hozzászoktunk a felszereléshez, sokkal magabiztosabbnak érezzük majd magunkat a nyaralás során.

Néhány egyszerű technika alkalmazása nagymértékben tudja javítani az energiafelhasználást. Lélegezzünk lassan és mélyen, ez segíti az ellazulást. A haladáshoz csak a lábakat használjuk, az uszonyok elvégzik a munka nehezét. Tartsuk a lábainkat egyenesen uszonyozás közben, ne hajlítsuk be a térdeket, mintha bicikliznék. A karokat ne használjuk a haladáshoz, inkább tartsuk lazán a testünk mellett, vagy ha úgy kényelmesebb, kulcsoljuk össze a kezeinket a hátunk mögött.

Amikor már otthonosan érezzük magunkat a vízfelszínen, és vissza tudjuk tartani a lélegzetünket egy darabig, kipróbálhatjuk a szabadmerülést. A lélegzet visszatartása közben merüljünk alá, így közelebbről is szemügyre vehetjük a víz alatti világot, de tartsuk be a “mindent a szemnek, semmit a kéznek” hüvelykujj szabályt. A tengeri állatokat biztonságos távolságból figyeljük, és csakis akkor lépjünk közelebbi kapcsolatba velük ha azt ők kezdeményezik, pl. kíváncsiságból. Ügyeljünk rá, hogy soha ne lépjünk a korallzátonyra, mivel apró és törékeny élőlények alkotják, éppen emiatt nagyon sérülékenyek, de akár vágott sérülést is okozhatnak.

De talán a legfontosabb, hogy akár csónakból, akár partról búvárkodunk, mélyebbre merülünk, vagy csak a felszínen lazítunk, ne felejtsünk el kikapcsolódni!

Tanuld meg az alapvető sznorkeles technikákat, mint a profik



[Cressi blog]


Búvárfelszerelést keresel? Nézd meg a teljes kínálatunkat ITT >>

Tetszett amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése