2014. október 22., szerda

Mit nézzünk a búvármaszkon




Maszkot keresel, de bizonytalan vagy a zavarba ejtő választék láttán? Semmi gond, sorra vesszük a legfontosabb szempontokat a választáshoz.

A víz alatt látásunk homályos, elmosódott, mert a szemek nem képesek közvetlenül a vízben fókuszálni. A búvármaszk alapvető feladata, hogy biztosítsa a tiszta látást, mégpedig úgy, hogy (hasonlóan a felszíni körülményekhez) egy vékony levegőréteget biztosít a szemek előtt a víz alatt is, így már éles képet kapunk. A maszk tehát a búvár ablaka a víz alatti világra. A búvármaszkok jellemző része az orrzseb, amely segítségével lehet a belső légteret kiegyenlíteni, ellenkező esetben lemerüléskor a maszk kényelmetlenül rászívódna a búvár arcára. A búvárok többsége számára nem mindegy, hogy mekkora ez a belső térfogat.

Belső térfogat


A modern búvármaszkoknál a belső levegőtér jellemzően pici (Ultra Low Wolume), ami több szempontból is kedvező. A kis térfogatból egyfelől az következik, hogy az ezzel kapcsolatos technikákhoz (víztelenítés, maszk mögötti levegőtér kiegyenlítése) csak nagyon kevés levegőt kell elhasználnia a búvárnak, és persze könnyebb is a dolga. Másfelől a szemek közelebb kerülnek a lencsékhez, amivel növekszik a látómező nagysága. Mindezek mellett a kisebb térfogat kisebb felhajtóerővel is társul, ami végül is természetesebb fejtartást eredményez. Általában véve kijelenthető, hogy különösen a szabadtüdős, de a készülékes búvárok is inkább a kis belső térfogatú maszkokat választják. A felszínen úszkáló, víz alá nem merülő "strand" búvároknak a belső térfogat kérdése nem annyira fontos.   

Kompakt méretű maszk - Cressi NANO

Lencsék és látómező


Az igazi búvármaszkok kivétel nélkül hőkezelt biztonsági üvegből (Tempered Glass) készülnek, amely az üveg véletlen betörése esetén is megvédi a búvár szemét a sérüléstől. Jellemzően egy-, és kétlencsés kialakítás közül választhatunk, de előfordulnak többlencsés modellek is. Az egylencsés esetében egy darab egybefüggő lencse található, nincs középen elválasztó keret, ezért ennél a típusnál kevésbé tapasztalható a csőlátás érzete, valamint az arra érzékenyeknél az orrnyerget is kevésbé nyomja. A kétlencsés típusoknál a keret határozottan elválasztja a két lencsét, amelyek igen közel helyezkedhetnek el a szemekhez, ezzel is csökkentve a belső térfogatot, illetve növelve a látómező nagyságát. Egyik típus sem jobb a másiknál, a választás inkább egyéni preferencia alapján dől majd el.

Cressi PIUMA és FOCUS maszkok hőkezelt üveggel

Némely kétlencsés modellnél lehetőség van gyári dipotriás korrekciós lencsék (Optical Lenses) használatára, jellemzően -0.5 és -8.0 között választhatunk 0.5-es ugrással.

- Cressi szabadalom a csepp formájú döntött lencse (Inclined Lenses), amelynek köszönhetően mintegy 30% nő a látómező nagysága a hagyományos maszkokhoz képest, illetve a búvár különösebb erőfeszítés nélkül tud végigtekinteni saját magán és a felszerelésén. A megoldást azóta szinte az összes gyártó lemásolta, de természetesen több Cressi modellen jelenleg is megtalálható.
Az egyik legutóbbi Cressi újítás a HD foncsor lencse (HD Mirrored Lenses), ahol a látás élességét mintegy 15%-al növeli ez a megoldás.

A csepp formájú döntött lencse Cressi szabadalom
BIG EYES maszk (2000)

Szilikon szoknya


A szoknya a maszk azon része, ami a búvár arcával érintkezik, itt találjuk a körkörös záróperemet is, melynek feladata, hogy a levegőt bent a vizet pedig kívül tartsa. Maga a szilikon anyag lehet átlátszó, vagy fekete szilikon. A Cressi-nél mindkét típus esetében csúcsminőségű szilikon anyagot használnak, ezek rugalmasak és a káros ultraviola sugárzásnak is jobban ellenállnak. Az átlátszó verzió több fényt enged be, ezért komfortosabb érzetet kelt. A fekete szilikonos modellek kevesebb fényt eresztenek át, emiatt elsősorban a víz alatti vadászok és fotósok részesítik őket előnyben.

Cressi BIG EYES EVO átlátszó és OCEAN fekete szilikonos maszk

- A Cressi egyik legújabb szabadalma a kristály szilikon (Crystal Silicone), egy különleges anyag, ami forradalmasítja a maszk szoknyák átlátszóságát. Olyan áttetsző mint az üveg és hosszabb idő elteltével sem sárgul meg, ellentétben a hagyományos szilikonokkal, így hosszú évekig garantált a kristálytiszta látás. További választási lehetőséget kínál az F1 keret nélküli maszkoknál alkalmazott fényes szilikon (Shiny Silicone), amely azon túl hogy esztétikus külsejű, nagyon kényelmes viselet az arcon.

Csatok és pánt


A maszkot egy szilikon pánt segítségével rögzítjük a fejünkön, a csatokkal pedig pontosan méretre állíthatjuk magát a pántot. A Cressi-nél alkalmazott finombeállítású csatokkal (Micrometric Buckle) akár egy kézzel is precízen és könnyedén beállíthatjuk a kívánt pozíciót. Ezen kívül a hajlékony csatok (Flexible Buckle) tartósabbak is a merev megoldásokkal szemben, szinte törhetetlenek. 

NANO maszk

Keret


Hagyományos megoldás esetén egyetlen keretben található a lencsék foglalata, ide csatlakozik a szoknya, illetve a pántot tartó csatok is. Többféle megoldás van használatban, az egyik ilyen a Cressi integrált maszk keret technológiája (IDG), ahol a lencséket egy szokásos kemény keret és egy külső szilikon köpeny fogja össze. Ezzel a megoldással jobb a tapadási stabilitás, illetve a lencsék még közelebb kerülhetnek a szemekhez, csökkentve a belső térfogatot és növelve a látómezőt. Ezzel a technológiával gyártják a NANO maszkot, mely jelenleg a világ legkisebb belső térfogattal rendelkező búvármaszkja.


NANO maszk

A Cressi-nél háromféle keret/maszk méretet találunk: felnőtt, junior és gyerek méretek választhatók. Nem minden arc egyforma, így a maszkok szoknyáján található záróperem profilja és rétege is más és más lehet. Választás előtt tehát érdemes a búvármaszkot felpróbálni.

A keret nélküli (frameless) megoldás egyszerűsége és kis mérete miatt kedvelt. Ezeknél a maszkoknál a szoknya közvetlenül a lencséhez kapcsolódik, így a belső térfogata is kisebb lehet. Ideális tartalék maszk lehet, hiszen akár a búvármellény zsebébe is könnyen becsomagolható. Ezek a maszkok egylencsések, általában korlátozott a színválaszték, korrekciós lencse nem rendelhető hozzájuk, ugyanakkor nem elhanyagolható tény, hogy az egyszerű felépítés miatt az áruk nagyon kedvező.

F1 maszk


A maszk felpróbálása


A búvármaszk személyes felszerelési tárgy, ami jó az egyik búvárnak az nem feltétlenül lesz jó a másiknak. Elsősorban nem az fogja eldönteni a kérdést hogy mit javasolt valaki, hanem az, hogy számunkra mi a legmegfelelőbb. Döntésünk előtt érdemes tehát mindenképpen felpróbálni a kiszemelt darabot. Helyezzük a maszkot az arcunkra, először pánt nélkül, majd lélegezzünk be az orrunkon keresztül és nézzünk előre. Az arcunkhoz megfelelően illeszkedő maszk ilyenkor a helyén marad és kényelmes. Amennyiben szivárgást észlelünk belégzés közben, vagy a maszk leesik úgy próbáljunk másikat. Érdemes több modellt is kipróbálni, összehasonlítani őket.

Döntésünk előtt próbáljuk fel a maszkot


Búvármaszkot keresel? nézd meg a teljes kínálatot itt >>

Kapcsolódó címkék:
#maszk, #tippek, #scuba, #snorkel, #freediving, #spearfishing


Tetszett amit olvastál? ha igen, akkor ajánld az ismerőseidnek is. Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése