2023. augusztus 2., szerda

Búvárfelszerelés vásárlási tippek kezdő búvároknak

Búvárfelszerelés vásárlási tippek kezdő búvároknak

A kezdő búvárok gyakran érzik tanácstalannak magukat az első saját búvárfelszerelés vásárlása előtt, mert a sok márka és stílus miatt nehéz a döntés. Ugyan a búvároknak különböző igényeik vannak, de ebben az útmutatóban kiemelünk néhány olyan kulcsfontosságú jellemzőt, amelyek alapján könnyebb lesz kiválasztanod a merülési szokásaidhoz legjobban illeszkedő felszerelést.

Ökölszabály, hogy a kényelem és az illeszkedés a legfontosabb. Ha valami a próba alkalmával túl bő, vagy túl szoros, vagy bármilyen módon kényelmetlen, a víz alatt csak rosszabb lesz. Ez nem csak zavaró, vagy tönkreteszi a merülési élményt, de gyengébb teljesítményhez, vagy biztonsági problémákhoz is vezethet - például egy szivárgó maszk, vagy lábról leeső uszonyok.

Ugyancsak jó ötlet figyelembe venni milyen fajta környezetben fogsz majd merülni. Trópusi tengerek, vagy inkább az otthoni hidegebb tavak lesznek inkább az úticéljaid? Az oktatód és a helyi búvárboltok további tanácsokat adhatnak neked bizonyos merülési környezetekre való felkészüléshez, különösen ha helyben is fogsz merülni.

Az első búvármaszkod megvásárlása


Az illeszkedés és a kényelem különösen fontos a búvármaszk esetében, hiszen egy nem jól illeszkedő maszk állandóan szivárog és megtelik vízzel. Kövesd a következő lépéseket, hogy megtaláld a kényelmes és tökéletesen vízzáró modellt:


Cressi Quantum búvármaszk irrídium lencsékkel
Cressi Quantum búvármaszk irridium lencsékkel

1. Nézzünk felfelé és a pánt használata nélkül helyezzük a maszkot az arcunkra úgy, hogy csak a saját súlyánál fogva legyen rajtunk. Ha valahol rés van az arcunk és a maszk szoknyája között, ott valószínűleg be fog szivárogni a víz. Próbáljuk meg csutorával (légzőcső, vagy légzőautomata) a szánkban is, mert ilyenkor a ráncok másképp formálódnak a száj körül.

2. Nézzünk előre és a pánt használata nélkül helyezzük a maszkot az arcunkra úgy, hogy közben finoman lélegezzünk be az orrunkon keresztül. A jó maszk belégzés közben az arcunkon marad. Fontos, hogy finoman lélegezzünk be - ha erősen szívjuk szinte bármelyik maszk az arcunkon fog maradni.

3. Ügyelj rá, hogy az orrzseb ne érjen hozzá az orrodhoz, a szoknya kényelmes legyen a felső ajkadon, az arcodon és a homlokodon, és a keret se nyomja az orrodat, vagy a homlokodat. Ne felejtsd el kipróbálni légzőcsővel vagy légzőautomatával, ha lehetséges.

4. Végezetül, szánj még egy percet arra, hogy kényelmesen össze tudod-e csippenteni az orrodat az egyenlítéshez.

Miután így eldöntötted, hogy mely maszk(ok) jöhetnek egyáltalán számításba, már leszűkítheted a választást a személyes preferenciáid, pl. stílus, szín és opcionális jellemzők alapján.

Mit nézzünk a búvármaszkon >>


Az első légzőcsöved megvásárlása


Amikor légzőcsövet (sznorkel) keresünk, valójában olyat szeretnénk amelyiknek a csutorája kényelmes a szájban és könnyű-, vízmentes légzést tesz lehetővé. A légzőcső vízmentességét szolgáló megoldások sajnos többnyire éppen a légzést nehezítik, tehát a trükk az hogy vállalható kompromisszumot kötünk a könnyű légzés és a vízmentesség között valahol félúton.


Cressi Corfú légzőcső
Cressi Corfú légzőcső

Ne feledd, a nagyobb légzőcsőnek nagyobb az ellenállása a vízben. Egyes modellek felxibilis betéttel rendelkeznek a jobb kényelem érdekében, míg más modelleket összehajtogatva a búvármellény zsebébe tehetünk amikor éppen nem használjuk. Ellenőrizd a légzőcső rögzítésére szolgáló csatot, és győződj meg róla, hogy könnyű a használata és tartós.

Hacsak nem tervezel sokat sznorkelezni, ez az egyetlen felszerelés amelyen nyugodtan spórolhatsz. Szerezz be egy egyszerű alapmodellt, és ezt máris kipipálhatod.


Az első pár uszonyod megvásárlása


Kényelem és hatékonyság alapján válassz uszonyt.

A kényelmes uszony szorosan illeszkedik, de nem annyira szorosan, hogy ne tudjad mozgatni a lábujjaidat. Ügyelj arra, hogy a lábrész ne nyomja a lábujjaidat, ne nyomja a lábfejed íveit, és ne legyen kényelmetlen akkor sem amikor behajlítod a talpadat.

Cressi Thor pántos uszony
Cressi Thor pántos uszony

Az uszonyok hatékonyságát nagyban meghatározza a méret, a merevség és a kialakítás. A nagyobb és erősebb (merevebb) uszonyok nyilvánvalóan nagyobb erőt biztosítanak, de több energiát is igényelnek a hatékony használathoz, ezért inkább csak az erős láb- és csípőizmokkal rendelkező búvároknak ajánlhatók. A kisebb és/vagy kevésbé edzettebb búvárok kényelmesebbnek fogják találni a kisebb és könnyebb (lágyabb) uszonyokat. Ezeknek az uszonyoknak nem lesz olyan nagy tolóereje tempózás közben, de sokkal könnyebben is használhatók.

Győződj meg róla, hogy a csatok és a pántok könnyen használhatók. Egyes uszonyok gumis-, vagy rugós pánttal rendelkeznek, ezek sokkal könnyebbé teszik a fel- és levételt.

Az uszonyoknak két nagy kategóriája van. A zárt uszonyokat mezítláb, a nyitott végű pántos uszonyokat pedig csizmával viselik. Egyes búvárok a zárt uszonyokat részesítik előnyben (főleg akik a meleg trópusi tengerekben merülnek kevés és könnyű felszereléssel), de a pántos uszonyoknak is megvannak a maguk előnyei, különösen a csizmáknak. A búvárcsizmák védelmet nyújtanak a parton járás közben, és további meleget biztosítanak a vízben. Ha pántos uszonyt szeretnél, feltétlenül próbáld fel a búvárcsizmával.

Mit nézzünk az uszonyokon >>


Az első búvárruhád megvásárlása


Ahhoz hogy melegen tartson, a búvárruhának jól kell illeszkednie és a merülési környezetnek megfelelő vastagságúnak kell lennie.

A búvárruhák részben azáltal tartanak melegen, hogy megakadályozzák a víz keringését a tested körül, ami hőt vonna el. Ennek eléréséhez a búvárruhának szorosan illeszkednie kell a testedhez anélkül, hogy korlátozná a mozgást vagy a légzést. Ahol a ruha bő, ott a hűvösebb víz nagyobb mennyiségben összegyűlik, ezáltal felgyorsul a hőveszteség. A búvárruha csuklóján és bokáján található cipzárak megkönnyítik az öltözést anélkül, hogy feladnánk a szoros illeszkedés követelményét.

Cressi Fast 7 mm búvárruha
Cressi Fast 7 mm búvárruha

A búvárruhának elég melegnek kell lennie ahhoz a környezethez, amelyben merülni fogsz. A búvárruhák készítéséhez használt neoprén hab belsejében apró gázbuborékok vannak, amely így szigetelőanyagként működik. Minél vastagabb a búvárruha, annál több buborék van benne, és minél több buborék van benne, annál jobban szigetel majd.

A CRESSI vizes típusú neoprén búvárruhák 1-8 mm-es vastagság között választhatók, ezen belül is három szabványos hőmérséklet tartomány szerint csoportosítva:

7°C - 12°C (A)
10°C - 18°C (B)
16°C - 24°C (C)

A vékonyabb 1-3 mm-es búvárruhák a melegebb trópusi vizekben, míg az 5-8 mm-es, esetleg vastagabb kombinációk a mérsékelt, vagy hűvösebb vizekben nyújtanak megfelelő védelmet. A szárazruhák a 14°C-nál hűvösebb vizekbe javasoltak.

Még akkor is, ha a víz elég meleg ahhoz, hogy kényelmesen tudj merülni akár csak a fürdőruhában, fontold meg rashguard vagy vékony búvárruha (dive skin) viselését. Ezek a vékony ruhák védelmet nyújtanak a káros napsugarak és a veszélyes tengeri élőlényekkel szemben.

Mit nézzünk a búvárruhán >>


Az első búvármellényed megvásárlása


A búvármellény (más néven dzsekett, BC) egy összetett búvárfelszerelés, amelynek több különféle funkciója is van, de amire a leginkább érdemes figyelni - akárcsak a többi felszerelés esetében - a kényelem és az illeszkedés.

Cressi Commander búvármellény
Cressi Commander búvármellény

Mielőtt felpróbálnád a kiszemelt modellt, vedd fel a leggyakrabban használt búvárruhádat. Olyan BC-t (Buoyancy Compensator) keresel, ami jól illeszkedik, de felfújva sem szorít. Ügyelj rá, hogy a mellényt teljesen felfújd, amíg a lefújószelep engedni nem kezdi a levegőt, ilyenor sem szabad korlátoznia a légzést. Ha már úgyis rajtad van, ellenőrizd a dzsekett összes szelepét az elérhetőség és a könnyű használat szempontjából. Ezután győződj meg arról, hogy a beállítások, hevederek és zsebek könnyen használhatók. Ellenőrizd, hogy az inflátor tömlő is könnyen kezelhető. Nézd meg a feltöltő és leeresztő gombokat, és győződj meg róla, hogy könnyen megkülönböztethetők és egy kézzel is működtethetők.

A különböző BC-k különböző mennyiségű súlyt képesek emelni, ez a tulajdonság az emelőerő. A legtöbb szabadidős búvárnak, akik teljes búvárruhát viselnek, 9 és 18 kg közötti emelőerőre lesz szüksége.

Az egyik oldalon ott találjuk a kényelmes, nagy, plüss béléses, teljes funkcionalitású BC-ket, a másik oldalon pedig a minimalista könnyű szerelékeket, amelyeket utazásra szántak, és a két véglet között minden más is megtalálható természetesen.

Némelyik modellen oktopusztartó, lecsavarható tárolózseb, vagy integrált súlyrendszer is található. Ahhoz, hogy megtudd melyik illik leginkább a merülési stílusodhoz, lehetőleg próbálj ki minél több különböző modellt valódi merülési helyzetben mielőtt vásárolnál.

Vásárlási útmutató: búvármellények >>


Az első légzőautomatád mevásárlása


Mielőtt bepánikolnál a gondolattól hogy rossz életfenttartó légzőberendezést választasz megnyugtatunk - a márkás légzőautomaták között nincs gagyi. Sőt, még a belépő szinten is lehet nagyobb teljesítményű modelleket találni.

A legjobb reduktorok nagy mennyiségű levegőt tudnak szállítani nagyobb mélységben, nagy igénybevétel mellett, és még alacsony palacknyomás mellett is. Egyes szabályozókon gombok és kapcsolók is találhatók, hogy segítsék ezt a folyamatot, ezért fontos megérteni és tudni hogyan működnek. A reduktor második lépcsőjének - amelyik a szádban lesz - értékelésekor a kényelem a legfontosabb. Keress egy kényelmes csutorát, és a helyi búvárüzletben válaszd ki a számodra megfelelő hosszúságú tömlőket. Kerüld el azokat a második lépcsőket amiket a szádban tartva nehéznek érzel.


Cressi AC25 Master Cromo légzőautomata
Cressi AC25 Master Cromo légzőautomata

Egyes légzőautomata első lépcsők további csatlakozóhelyeket is tartalmazhatnak, amelyek nagyobb rugalmasságot biztosítanak a tömlők elvezetéséhez és a tartozékok csatlakoztatásához, de ez árnövelő tényező is egyben.

Érdemes jobban utánajárni, mielőtt ebbe a felszerelésbe fektetnél. Érdeklődj a helyi búvárüzlet eladójától, tapasztalt búvároktól, és olvass online véleményeket. Próbálj ki annyi modellt, amennyit csak tudsz valós merülési helyzetekben. Búvárüzletben kipróbált reduktor valós teljesítményéről az égvilágon semmit sem fogsz megtudni.

A légzőautomaták teljesítménye >>


Az első búvárkomputered megvásárlása


Bár továbbra is tudnod kell használni a búvártáblázatokat, a búvárkomputer megkönnyíti a biztonságos merülést a dekompressziómentes határokon belül, miközben növeli a víz alatt eltölthető időt. Az elsődleges szempont a felhasználóbarát komputer megtalálása.

Cressi Raffaello búvárkomputer
Cressi Raffaello búvárkomputer

A búvárkomputerek modellenként nagyon eltérőek lehetnek. Egyesek egyetlen gombbal, míg mások négy vagy több gombbal működnek, de ez önmagában nem határozza meg a használhatóságot. Ami igazán számít, hogy mennyire könnyű navigálni a menük között és beállítani a komputert a saját igényeinknek megfelelően. Győződj meg róla, hogy gyorsan hozzáférhetőek az alapvető információk, például a dekompressziós állapot, és hogy a képernyő jól olvasható. Egyes modellek numerikus és grafikus megjelenítést egyaránt használnak az információk jobb áttekinthetőségéhez. Némely búvárkomputer konzervatív algoritmust használ a számításokhoz, és előbb felküldi a búvárt mielőtt az elérné a valódi no-deco határt, míg más modellek kimaxolják a lehetséges no-deco időket, és lehetővé teszik saját biztonsági faktorok opcionális használatát. Járj utána, hogy a kiszemelt búvárkomputer ebből a szempontból hogyan viszonyul más elérhető modellekhez.

A búvárkomputerek csuklóra rögzíthetők, mint egy óra, vagy konzolba is szerelhetők. Számos további funkcióval is rendelkezhetnek, mint például digitális iránytű, bluetooth csatlakozás, levegő-integráció, színes kijelzők és újratölthető vagy felhasználó által cserélhető elemek. A fejlettebb modellek további lehetőségeket is tartalmaznak, mint például szabadmerülés vagy a kevertgázas üzemmód. Vessen egy pillantást a kézikönyvre, hogy biztosan megértsd és megismerd a búvárkomputered minden funkcióját.




[forrás: Sport Diver]


Búvárfelszerelést keresel? Nézd meg a teljes kínálatunkat ITT >>


Tetszett amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése