2018. február 12., hétfő

Cressi újdonságok 2018


Az új modellévben ezúttal nemcsak új felszerelésekkel bővül a neves olasz gyártó kínálata, hanem új kategóriákkal is.
  • A Cressi Atelier tavaly óta a prémium kategória védjegye, kizárólag csúcsmodelleket tartalmazó “offline” kínálat, ahová több új modell is érkezett idén.  
  • A Cressi Dive Center paletta kifejezetten a búvárbázisok és búváriskolák igényeire lett hangolva, ide egytől-egyig strapabíró modelleket válogattak, melyek egyik része már jól ismert és bevált darab, másik része viszont teljesen új modellekből áll. 
  • A Cressi by the Sea a strandholmik és a sportruházat vonala, továbbá itt találunk minden olyan kiegészítőt, ami nem tartozik szorosan a búvárkodáshoz, de jól jöhet a vízparton.




Cartesio búvárkomputer 


Egy ideje el vannak kényeztetve a márka rajongói, hiszen a Newton piacra dobása óta minden évre esik egy búvárkomputer megjelenés. Persze ez nem baj, főleg amikor nemcsak küllemre, de belbecsben is megújult modellről van szó, mint most a Cartesio esetében. 

A legújabb, 48 mm átmérőjű karóra búvárkomputer nagy kontrasztú kijelzőt, két kezelőgombot és 120 méteres mélységig ellenálló tokozást kapott. A prémium érzetet ultravékony kialakítás és attraktív fém óragyűrű erősíti. Szoftveresen 4 üzemmód (levegő/ nitrox/ szabadtüdős/ mélységmérő) közül választhatunk, ezen belül akár kétféle nitrox keveréket is O2 99%-ig. A felhasználóbarát menürendszer a korábbi modellekből lehet ismerős.

Cartesio karóra búvárkomputer

Ahogyan már utaltunk rá, a legnagyobb változás belül történt, ugyanis a processzort lecserélték. Az új ARM Cortex M3-as proci a korábbinál minden tekintetben utcahosszal veri a régit, ami a gyakorlatban megnövelt elem élettartamot, erősebb háttérvilágítást, kiterjesztett merülésinapló memóriát, valamint új komputer funkciókat is jelent. Ilyen új funkció például a “Kontrollálatlan Emelkedés Védelem”, ahol egy adott merülés aktuális és átlagos emelkedési sebesség túllépése alapján az algoritmus egy biztonságosabb védelmi faktort kalkulál a következő merülésünkhöz. 
Az új processzor platform ezen felül olyan haladó technológiák jövőbeni integrálására is alkalmassá teszi a búvárkomputert, mint a bluetooth adatátvitel, a pulzus, vér O2 szint, UV sugárzás, páratartalom, vagy távolságmérés, melyek így nagyjából ki is jelölik a fejlesztési irányokat. Jó hír, hogy ugyanezt a procit kapja a Goa komputer. 

Az új rendszerhez új interfész dukál. A Mac/Win operációs rendszerekre telepíthető szoftver kezelői felületét átszabták, a fekete-kék technokrata hangulatú képernyőn a szokásos merülési adatok és diagram mellett már szövet diagrammal és térképpel is játszadozhatunk. 


MG Balanced oktopusz 


Az új oktopusz mindjárt az élre tör, mivel kimondottan az igényes búvárokat célozza vele a Cressi. A még vészhelyzetben is leheletkönnyű légzésről a Galaxy második lépcsőből kölcsönzött, pneumatikusan kiegyensúlyozott szerkezet gondoskodik. A strapabíró kivitelű MG Balanced természetesen fagymentes cucc, illetve a csupán 182 grammos össztömeg is jól néz ki leírva. Az új oktopuszt a csúcsmodell reduktor kombinációkhoz ajánlja a gyártó. 

MG Balanced oktopusz


Comfort 7 mm búvárruha 


A márka ismerői a Comfort névből már sejthetik, hogy a Cressi legjobb vizes búvárruhájáról lesz szó. Pontosan így van, az új egyrészes modell 7 mm-es prémium minőségű neoprénből készül, ami kívül rugalmas (Elastic-Span), belül puha (Elastic-Plush) extra rétegeket kapott. Ezek az anyagok nemcsak melegebbé, de sokkal rugalmasabbá is teszik a ruhát, így kényelmesebb öltözni is. A hidegvíz beszivárgását dupla vízzáró mandzsetták gátolják a csuklóknál és a bokákon, míg a nyakrészen egy speciális szigetelő rendszer teszi ugyanezt. Praktikus megoldás a jobb lábon elhelyezett cipzáros tárolózseb, ez belül két részre osztott, továbbá egy igen hasznos “D” gyűrű is helyet kapott itt. Az új Comfort ruhát hidegvizes környezetbe ajánlja a gyártó, 10-18°C vízhőmérséklethez. 

Comfort 7 mm-es búvárruha


Endurance 5 mm búvárruha 


A Cressi Dive Center kínálatba dedikált Endurance búvárruha egy strapabíró darab. A leginkább nyúzásnak és kopásnak kitett helyeken alkalmazott extrém kopásálló X-Diamond betéteket a búváriskolák és búvárbázisok kölcsönzői fogják nagyra értékelni. Az 5 mm-es overál nemcsak elől, de a bokarészen is cipzáros, így öltözni is könnyebb. Az új búvárruhát egyébként 16-24°C vízhőmérséklethez ajánlja a Cressi, amihez opcióban 3 mm-es csuklya is választható. 

Endurance 5 mm-es búvárruha


Thor uszony 


Az idei év talán legnagyobb dobása a Thor uszony, melynek megjelenését szokatlanul szigorú titoktartás övezte, mindössze egyetlen kósza fotó jelent meg róla előzetesen, azon is csak a vízfelszínen keresztül látszott valami homályos dolog. Mindezen előjáték után egy teljesen új tervezésű, az eddigi Cressi uszonyokra semmiben sem hasonlító (na jó, a pántban de) modellel rukkoltak elő, amely a gyári információk szerint kifejezetten hatékony és remekül manőverezhető. A speciálisan ívelt uszonypenge profil a két középső bordával kombinálva fokozott áramlási hatást vált ki. Ez az úgynevezett “kanalazó effektus” (spoon effect), amely egyszerre stabilizál és növeli a tolóerőt. A két oldalsó rés az uszonylap visszahúzáskor fellépő negatív erőket semlegesíti, amivel tovább nő a stabilitás. Az uszonypenge két különböző hajlékonyságú anyagból készül a közvetlenebb manőverezhetőség érdekében. Az új uszonyt készülékes merülésehez ajánlja a Cressi, hagyományos és gumis (EBS) uszonypánttal egyaránt választható lesz. 

Thor EBS uszony



Calibro maszk 


A Calibro maszk valójában már tavaly nyár végén debütált, idén pedig újabb színekkel bővül a választék. A modell különlegessége a párásodásgátló (Fog-Stop) rendszer, a Cressi legújabb szabadalma, ami új fejezetet nyit a búvármaszkok történetében A megoldás lényege az orrzseb belső peremén alkalmazott speciális membrán, ami gátat képez az orron keresztül kilélegzett levegőnek, és ami így nem tud a lencséken lecsapódni. Emellett a Calibro - miként a gyártó mindegyik új-generációs maszkja - IDF (Integrated Dual Frame) technológiával készül. Ezzel a technológiával a keret és a szilikon szoknya már egy egység. A maszk így áramvonalasabb, a szélesebb lencsék közelebb kerülhetnek az archoz, ez pedig egészen kicsi belső térfogatot és kivételesen széles látómezőt eredményez. Mindezek fényében a Calibro akár pályázhat a tökéletes szabadtüdős maszk címre, hiszen minden részlete a búvár teljes szabadságát és kényelmét szolgálja. 




Úszófelszerelések 


A Cressi úszóvonala lassan 20 éves, és mára elmondható, hogy kiforrott, jó minőségű és versenyképes a kínálat. Az úszószemüveg választék rendkívül széles, külön férfi, női és gyerek modellek vannak. Az idei újdonságok közül a Thunder úszószemüveget és egy neoprénből készült csinos női úszóruhát a Diva-t kell kiemelni. 

Thunder úszószemüveg

A 2018-as újdonságokat bemutató írásunk szubjektív válogatás, ezek mellet jócskán akad még új felszerelés, de szerettünk volna a rajongóknak is hagyni a felfedezés öröméből valamit. Szokás szerint egy sor modellt frissítettek, átszabtak és újragondoltak a Cressi-nél, illetve új színekkel is találkozunk szinte minden termékvonalon. Reméljük, mindenki megtalálja a számára ideális Cressi felszerelést a 2018-as új modellévben is.



***

JÁTÉK - NYERJ EGY CRESSI CALIBRO MASZKOT!


Miután megismerted a Cressi idei újdonságait, akár meg is nyerheted a legújabb profi búvármaszkot. A játék részleteiért kattints: http://bit.ly/WinCressiCalibro 


Véget ért nyereményjátékunk. Köszönjük, hogy játszottatok és köszönjük a megosztásokat!

A nyereményjáték nyertese: @Gelencsér Balázs, gratulálunk!

***

Búvárfelszerelést keresel? nézd meg a teljes kínálatot itt >>
Cressi 2018-as katalógus innen letölthető >>


Kapcsolódó címkék:
#bemutató

Tetszett amit olvastál? köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése