2020. január 22., szerda

2020-as Cressi újdonságok


Az új év egyben új modelleket is jelent a a búvárfelszerlések piacán, ami idén sincs másképp. A családi kézben lévő olasz felszerelésgyártó ezen a területen is eredményesen veszi fel a versenyt multi konkurenseivel szemben. Nézzük, milyen izgalmas újdonságok között csemegézhetünk az új modellévben. 

Kezdjük mindjárt egy meglepő újdonsággal. A klasszikus hagyományokat szem előtt tartva leporoltak egy régebbi óramodellt (1960-ból), és annak alapján megalkották a visszafogottan elegáns a Sea Lion búvárórát. Igaz, a Cressi-nek eddig is voltak óra modelljei, de ez most mégis különleges, ugyanis az automata óraszerkezet 100% svájci remekmű, amely tény még a laikusok számára is sokat elárul az óra színvonaláról. Nem is kell csalódni. Az igényesen megmunkált rozsdamentes acél tokozás és a zafír kristáyüveg együttese nemcsak prémium érzetet nyújt, de akár 300 méteres vízmélység nyomásának is ellenáll, a kényelmes viseletről pedig könnyű gumi csuklószíj gondoskodik. Kimondottan szépre sikerült a menetes koronára gravírozott márkajelzés, illetve izgalmas a hátlap zafír üvege, amelyen keresztül szemügyre vehető maga az óraszerkezet. A forgatható búvár lünetta karcmentes alumíniumból készült, színben harmonizál az óra számlapjával, segítségével figyelemmel kísérhetjük a merülési időt. Ha esetleg valakinek nem tetszene az amúgy klasszikus, finom textúrájú fekete számlap, kérheti kék, vagy akár narancs színváltozatban is. Természetesen a csomagolás is exkluzív, ráadásul névre szóló. Az elegáns újdonság elsőként kapta meg a Cressi Gold Label cimkéjét, amely a limitált kiadású modellek megkülönböztető jegye, így a Sea Lion búváróra is mindössze 400-as darabszámban készül. 

Sea Lion búváróra 300 m - Cressi Gold Label 

2020-ban folytatódik a generációváltás a Cressi búvárkomputereknél. Az idei újdonság Donatello-t belépő szintre szánja a gyártó, a sikeres Leonardo komputer utódjának, de hasonlóan kedvező árcédulával. Jó hír, hogy a Donatello belsejében már a drágább modellek ARM Cortex processzora ketyeg, ami a gyakorlatban megnövelt elem élettartamot, erősebb háttérvilágítást, kiterjesztett merülési napló memóriát, valamint új komputer funkciókat jelent. Az új modell mindent tud, ami ezen a szinten elvárható, sőt, valamivel még többet is. Például, az ún. “kontrollálatlan emelkedés védelem” algoritmus egy adott merülés aktuális és átlagolt emelkedési sebesség túllépései alapján egy biztonságosabb védelmi faktort kalkulál a következő merüléshez, azaz alkalmazkodik a búvár merülési profiljához. A dekompresszió számításnál megmaradt a Cressi komputerek algoritmusára jellemző konzervatív hajlam, ami pozitív hír a búvár és a merülés biztonsága szempontjából. A kontrasztos kijelzőn az információk még jobban láthatók, illetve továbbra is egyszerű az egygombos kezelés. Apropó, ez a gomb már nem műanyagból, hanem fémből készült. Hasznos tulajdonság a teljesen kikapcsolható búvár üzemmód, így úszás, vagy felszíni búvárkodás közben sem kezd “véletlenül” merülést számolni a komputerünk. Nyilván van merüléstervező és merülés naplózás, továbbá rendelkezésre áll az összes szokásos riasztás is. Hosszútávon költségkímélő megoldást jelent az egyszerű, otthoni elemcsere lehetősége. Aki szereti “kütyüzni” a merüléseit, az örülni fog a BT interfész opciónak és az ingyenes mobil alkalmazásnak, amely Android és iOS verzióval egyaránt kompatibils. A Donatello búvárkomputer a drágább modellek igényes tárolódobozban érkezik, amiért máris kiérdemelt egy jó pontot a Cressi. 

Donatello búvárkomputer piros, kék és szürke színekben

A légzőautomatáknál idén nem avatunk új versenyzőt, viszont az egyik korábbi modell külsőleg mindenképpen megújult. Az MC9-es 1. lépcső és a Compact 2. lépcső párosítása egy már bizonyított és kedvelt légzőautomata szett, amely ezúttal feltűnő fehér ruhába öltözött. Az MC9/Compact White reduktor műszaki paraméterei azonosak a nem fehér modellével, az első lépcső a csúcsmodell kategóriát, a második lépcső pedig az ultrakönnyű, repülős utazásokhoz tervezett vonalat képviseli. A fehér szín egyébként más Cressi felszereléseknél is visszaköszön, így a korábban szinte egységes fekete divatot akár modernebb fehérre cserélhetjük búvárfelszerelésünk összeállításánál. 

MC9 Compact White

A búvármellényeknél viszont mindjárt három új modell is érkezik, amelyek közül talán az Aviator hozza a több újdonságot, elsősorban kényelem terén. A dzsekett széles haspántja modulos kialakítású, amely két részből áll (jobb és bal), rugalmas, és pillanatok alatt cserélhető ha kisebb, vagy nagyobb méretre van éppen szükség. A szintén új mechanikus forgó rendszer (Self Pivoting Waistband) a rugalmas haspántot egy forgóelemes megoldással rögzíti a mellény belsejéhez, ami tovább fokozza a kényelmet. Felszereltség szempontjából az Aviator szinte minden extra elemet felvonultat; nem hiányzik a rugalmasan csomagolható háttámla, a Cressi saját integrált súlyrendszere (LockAid), és a háton elhelyezett két trimzseb sem, illetve van két nagyméretű cipzáros zsebünk oldalt, a D gyűrűk pedig könnyűfém ötvözetből készültek. Az új búvármellény hagyományos dzseki stílusú és ultrakönnyű kategória, mindössze 2,5 kg (M), ezért elsősorban repülős utazásokhoz ajánlja a gyártó. 

Aviator BCD

A Facile búvárruha nem teljesen új, viszont egyedi modell a Cressi kínálatában. Egyediségét jobb hőszigetelőképessége jelentette eddig is, amit ha lehet most még tovább fokoztak. A jobb hőszigetelést egy exkluzív vízzáró megoldás (Water Stop System) biztosítja, amely a cipzár fogai között beszivárgó víz problémáját egy további speciális neoprén betétet alkalmazásával orvosolja. A beszivárgó víz a neoprén betétbe ütközve csapdába esik és nem tud eljutni a búvár testéhez, ezért nem is tudja lehűteni azt. 

A Facile búvárruha vízzáró neoprén betétje (WSS)

Ez a vízzáró rendszer megmaradt, ami viszont új, az a változó ruhavastagság, amely az örök búvárruha dilemmára kínál megoldást. Minden búvár gyakorlatból tudja, hogy vizes búvárruháknál a hővédelem fokozása együtt jár a ruha vastagságának növelésével, ami viszont korlátozza a búvár mozgását, vagyis minél jobb a hővédelem annál nehezebb a mozgás, és fordítva. Az új Facile ruha változó ruhavastagsága (8/6/6,5 mm) alkalmalmazkodik a búvár anatómiai felépítéséhez; a végtagoknál - ahol mozogni kell - vékonyabb, a törzsnél - ahol fontosabb a hővédelem - vastagabb. A ruha 100% szupersztreccs anyaga (High Strech Concept) önmagában is elősegíti a könnyebb mozgást, belső puha plüss rétege pedig a nagyobb kényelmet szolgálja. A változó ruhavastagság és a WSS vízzáró rendszerhez plusz hővédelmet adnak a csuklókon és bokákon elhelyezett dupla vízzáró mandzsetták. A ruha tartósságát a dörzsölésnek jobban kitett helyeken kopásálló megerősítésekkkel fokozzák. A megújult Facile-t extrém hideg, akár 7-12°C hőmérsékletben történő használathoz is ajánlja a Cressi. 

A Facile búvárruha változó ruhavastagságának komputeres modellezése

A freediver/vadász vonal egy kiváló teljesítményű uszonypengével bővül. A Gara Modular Impulse cserélhető pengés modellcsalád új tagja hosszabb, könnyebb és lágyabb pengéjével nagyobb tolóerő érhető el kevesebb erőfeszítés mellett a standard uszonyokhoz képest. A meglepően jó hatékonyságot az uszonypenge 29° fokban történő megdöntésével, illetve a Rondine modellekről ismerős vízvezető bordákkal érik el, mely utóbbinak az uszonylapok remek stabilitása és közvetlen kontrollja is köszönhető. Az új uszonyon a lábfej formájához igazodó papucsrész lágy és kényelmes felül, ugyanakkor a talp és sarok részen - ahol az erőátvitel ezt megköveteli - kellőképpen merevített. 


Gara Modular Impulse freediver/vadász uszony

Az SF1 maszk határozott szögletes formájával és csillogó szilikon szoknyájával az első pillanatban rabul ejti a szemlélőt. A keret nélküli technológia eredményeként kisebb a belső térfogat, a szemek közelebb kerülnek a lencséhez, ezáltal lényegesen nagyobb a búvár látómezője. Mivel nincs keret, a szilikon szoknya itt közvetlenül a lencséhez kapcsolódik, ez pedig kisebb súlyt és kisebb ellenállást jelent a vízben. A szoknya csúcsminőségű rugalmas szilikon anyaga finoman és biztonságosan tapad az archoz, nagyon kényelmes, profil kialakítása a legtöbb fejformához passzol, a vízszivárgás szinte kizárt. Az osztott maszkpántot a finombeállítású csatokkal precízen tudjuk méretre állítani. Az új keret nélküli maszk hőkezelt biztonsági üveggel, négyféle színben választható. 


SF1 keret nélküli búvármaszk kék színben 

A búvártáskáknál három klassz új modell is gazdagítja idén a kínálatot. A Piper kézipoggyász méretű könnyített modell, mindössze 2,9 kg, gurul és teleszkópos fogantyúja is van, elsősorban a rövidebb repülős utazásokhoz lesz ideális partner. A hatalmas Tuna száraztáska a népszerű Gorilla modell továbbfejlesztett gurulós változata. A táska alja merev héjat kapott, így már a reptéri csomagdobálást is könnyebben átvészeli, 120 literes belsejében pedig egy komplett búvárfelszerelés simán elfér. A Piovra hátizsák a víz alatti vadászok igényei szerint lett kialakítva. A tartós anyagból készült 80 literes táskában elfér a hosszú uszony, ezen kívül a teljes apnea/vadász felszerelés. A szigonyokat a táska külsején kétoldalt lehet rögzíteni, a külön erre szolgáló pántok segítségével. A táska érdekessége a külső hűtőzseb, ami a zsákmány, esetleg saját ellátmányunk frissen tartásáról gondoskodik a nyári melegben. 

Piper búvártáka 

A fehér reduktor modellnél is láttuk már, hogy a búvárfelszerelések fekete színű hegemóniája véglegesen leáldozni látszik, és már az olyan kiegészítők is élénk színekben pompáznak, mint az ólomövek. A Cressi-nél a hagyományos webbing anyagból készült műanyag csatos öveknél a fekete mellett már ott van a kék és sárga szín opció, míg a rugalmas anyagú fémcsatos változatot kizárólag csak élénk kék és sárga színekben lehet választani. 

Élénk színú ólomövek rugalmas és webbing anyagból 

A Cressi újdonságokat bemutató írásunk ezúttal is szubjektív válogatás, vagyis jócskán akad még új felszerelés, de szerettünk volna nektek is hagyni a felfedezés öröméből valamit. Reméljük mindenki megtalálja a számára ideális Cressi felszerelést a 2020-as modellévben is. 


Az új felszereléseket a Cressi hivatalos itthoni partnerhálózatában lehet megvásárolni. 



Tetszett amit olvastál? köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése