2022. június 3., péntek

Útmutató hölgyeknek a tökéletes búvárfelszerelés kiválasztásához


Útmutató hölgyeknek a tökéletes búvárfelszerelés kiválasztásához


Már régóta meg akartál tanulni búvárkodni, és most meg is tetted az első lépést, beiratkoztál egy kezdő búvártanfolyamra. Jó úton vagy tehát, hogy megszerezd az első búvárminősítést, a belépődet a víz alatti kalandokhoz, hogy végre valóra válthasd e búvár-leányálmodat.

De a sok felszerelés közül honnan tudhatod, hogy neked mi lesz a legjobb? Bármely búvár - legyen az férfi vagy nő - megmondhatja, hogy a megfelelő méret az egyik legfontosabb szempont. Volt idő, amikor a nőknek „be kellett érniük” a férfiaknak készült felszereléssel. De szerencsére ezek az idők már elmúltak. Manapság a hölgyek találnak keskenyebb arcra passzoló maszkokat, könnyebb uszonyokat, olyan búvárruhákat amelyek figyelembe veszik a női idomokat, kényelmes, kisebb szájhoz illeszkedő légzőautomatákat és kisebb csuklóra méretezett búvárkomputereket.

Ugyanakkor itt többre is szükség lesz annál, mint hogy “nőknek készült búvárfelszerelés”-t keresel online. Mielőtt bármilyen felszerelést vásárolnál értened kell a teljesítmény- és biztonsági jellemzőket. Az alábbi, kimondottan hölgyeknek készült búvárfelszerelés válogatás hozzájárulhat ahhoz, hogy kényelmesen, stílusosan és mindenekelőtt biztonságban érezhesd magad a víz alatt.


Maszk, uszony és légzőcső


Látogass el bármelyik búvárboltba és a búvármaszkok, uszonyok és légzőcsövek megdöbbentő választékát találod különféle stílusban és színben. Egy kezdő búvár elsőként maszkot és légzőcsövet vásárol - ez egy fontos, hosszú távú döntés. Ennek ellenére a többség csak egyet-kettőt próbál fel, és kiválaszt egy színt, ami tetszik neki, vagy ami még rosszabb, választ egyet valamelyik online katalógusból anélkül hogy felpróbálta volna. Nincs két egyforma arc és a maszk jó illeszkedése elengedhetetlen szempont - ne feledd, hogy amikor a maszk az arcodon van, a maszkszoknyán észlelt bármekkora rés be fogja engedni a vizet miközben a víz alatt vagy (és hidd el, nincs bosszantóbb egy szivárgó maszknál merülés közben). A másik lényeges szempont a kényelem. Vedd észre ha a maszk kényelmetlenül nyom valahol, különösen az orrnál, a homloknál vagy a felső ajaknál. Bárhol kényelmetlen, csak rosszabb lesz a víz alatt. Fontos az is, hogy könnyen össze tudjuk csippenteni ujjainkkal az orrzsebet - így fogsz majd egyenlíteni a víz alatt.

Íme egy egyszerű „száraz” búvármaszk próba: Helyezd a maszkot az arcodra - egyelőre pánt nélkül - és nézz felfelé. Most a maszk a saját súlyánál fogva van az arcodon, arra figyelj hogy ne legyen rés a maszkszoknya és az arc között. Tegyél egy légzőcső csutorát a szádba és ellenőrizd ismét a réseket. Azután nézz előre, helyezd a maszkot az arcodra - még mindig a pánt használata nélkül - lélegezz be finoman orron keresztül. Ezzel zár a szigetelő perem, most sem lehetnek rések, és ne legyen sehol kényelmetlen nyomáspont az arcon. Most állítsd méretre a pántot és tedd a maszkot az arcodra. Győződj meg róla, hogy az orrzseb nem ér hozzá az orrodhoz, és hogy a szoknya kényelmes a felső ajakon.

Felszerelés útmutató búvár hölgyeknek: Búvármaszk, uszony és légzőcső

Cressi Nano maszk


A legtöbb nő számára a Cressi Nano maszk bársonyosan puha szoknyájával és pántjával nemcsak jól illeszkedik és kényelmes, de számos egyéb olyan tulajdonsággal is rendelkezik, amelyeket érdemes szemügyre venni: edzett üvegből készült lencsék, szélesebb látótér, a kristály szilikon több fényt enged át és a mikron csatokkal gyorsan és tökéletesen méretre állítható. A Nano maszk átlátszó verzióban stílusos (HD lencsével is választható, amivel a korallok és halak élesebb színekben pompáznak a zátonyon), és remekül passzol a Cressi Alpha Ultradry légzőcsőhöz hozzá illő színben. Az Ultradry légzőcső hipoallergén szilikon szájrésszel és könnyen használható vízelvezető szeleppel rendelkezik, valamint egy teljesen száraz kupakkal a tetején, hogy még véletlenül se csapjon bele a hullám.

Cressi Nano maszk
Cressi Nano


Cressi Thor EBS uszony


Uszonyokat ugyancsak különféle stílusban és a szivárvány minden színében találunk. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb nő jobban érzi magát a kisebb, rugalmasabb uszonyokkal (könnyebb a bokának és a vádlinak, különösen amikor nagyobb erőt kell kifejteni), viszont ha gyakran merülünk erős áramlásban, akkor érdemes megfontolni egy nagyobb, merevebb uszony beszerzését. Akárhogy is, az uszonynak kényelmesen kell illeszkednie anélkül, hogy szorítaná a lábujjakat, vagy görcsölné a lábizmot. Próbánál arra figyelj, hogy tudjad mozgatni a lábujjaidat. Győződj meg arról is, hogy a csatok és pántok könnyen használhatók és kényelmesek. Hangsúlyos fehér és pink színeivel a Cressi Thor EBS uszony nem csak jól néz ki, de megfelelő tolóerőt is biztosít, köszönhetően az oldalmerevítéseknek, amelyek kellő támaszt nyújtanak az uszonynak a gyorsuláshoz amikor arra éppen szükség van, anélkül hogy különösebben megterhelné a bokát, vagy a vádlit. Valószínüleg tetszeni fog a gumis uszonypánt (EBS) is, hiszen nagyban megkönnyíti az uszonyok le- és felvétlét.

Cressi Thor EBS uszony
Cressi Thor EBS


Búvárruha

Ahogy azt a kezdő búvártanfolyamon minden búvár megtanulja, a víz annyira jó hővezető, hogy a levegőnél 25-ször gyorsabban „rabolja el” a test hőjét amikor a búvár vízben van. Az érzés, mintha jeges vízben úszkálnánk ugyanolyan nyomorúságos mint egy szivárgó maszk, ráadásaul a hölgyek általában előbb fáznak a vízben mint a férfiak. Búvárruha vásárlásakor a jó méret abszolút a legfontosabb szempont. Egy jól illeszkedő búvárruha melegen tart és távol tartja a vizet. A felpróbálás során ügyelj a kényelemre és arra, hogy ne korlátozzon a mozgásban. Győződj meg róla, hogy a szigetelő mandzsetták rés nélkül illeszkednek a bőrön. A méretben jó búvárruha szárazon felpróbálva “húzós” érzetet ad, anélkül hogy bárhol összeszorítaná a testet.

Felszerelés útmutató búvár hölgyeknek: Búvárruha

Cressi Comfort Lady 5/7 mm & Altum Shorty 3 mm


A választott búvárruhának meg kell felelnie a merülés körülményeinek is - ha például nyáron többnyire az Adria hűvösebb vizeiben fogsz merülni, akkor teljes testet fedő ruhára lesz szükséged, olyanra ami kimondottan hölgyeknek készült, mint például a Cressi Comfort Lady 5 mm, vagy 7 mm. A kényelmes Comfort modell rendkívül rugalmas (ultrasztreccs) neoprénből készült, szabása remekül illeszkedik a női vonalakhoz. A vastagabb 7 mm-es modellen cipzáras, a vékonyabb 5 mm-es ruhán szegett csukló- és boka mandzsetták vannak, a nyakrész szigetelése pedig mindegyiknél puha neoprénnel van bélelve - ez szivárgásmentes illeszkedést biztosít. Imádni fogod a csípő részre helyezett csuklya akasztót. A térd- és lábszár betétek jól bírják a kopást, és még egy kis extra párnázott kényelmet is adnak.

Cressi Comfort Lady 5 mm búvárruha
Cressi Comfort Lady 5 mm


Ha főként trópusi vizeken, például a Vörös-tengeren vagy a Karib-tengeren búvárkodsz majd, kényelmesebb lesz egy rövid ruha (shorty), például a Cressi Altum Lady 3 mm, amit nagyon könnyű fel- és levenni. A Lady Comfort-hoz hasonlóan ez is rendkívül rugalmas anyagból készült, és szintén a női idomokhoz igazodó szabású.


Búvármellény (BCD)


Amint elkezdesz búvárkodni hamar rájössz majd, hogy a búvármellény mennyire fontos a biztonság és a víz alatti kényelem szempontjából. Feladata, hogy rögzítse a palackot, kényelmes lebegést biztosítson a felszínen és segítségünkre legyen a felhajtóerő szabályozásában a víz alatt. Ezen kívül többnyire zsebek és D-gyűrűk is találhatók rajta az egyéb felszerelések rögzítéséhez, tárolásához mint a lámpa, vagy az oktopusz. Akárcsak a többi búvárfelszerelésnél, itt is fontos a jó illeszkedés. A búvárruhához hasonlóan a BCD-nek is pontosan kell illeszkednie, de nem szoríthat össze felfújt állapotban. Kipróbáláskor fújd fel teljesen a mellényt. Akkor jó, ha nem szorít sehol. Győződj meg arról is, hogy minden szelephez, beállításhoz, hevederhez és zsebhez könnyen hozzáférsz és tudod is használni.


Cressi Elettra


Ez a modell kimondottan hölgyek számára készült, amelynek tervezésénél a kényelem volt fókuszban. Ugyanakkor az exkluzív kialakítás és az egyedi műszaki jellemzők tökéletes felhajtóerőt biztosítanak optimálisan illeszkedő profil mellett. A kétrészes derékpánt speciális forgócsatos rögzítéssel rendelkezik (SPWB), lehetsz bármilyen testhelyzetben - mindig a legnagyobb kényelmet nyújtja. A búvármellény belső része léghálós air-net anyaggal bélelt, vastagabb párnázása ugyancsak a komfortot növeli, a kisebb csatok pedig jobban simulnak a kisebb női kezekbe. A háttámla puha és párnázott, szinte egy fotel élményét nyújtja, félmerev megoldásának köszönhetően a csomagolásánál összehajtható, így könnyebben is szállítható. Kényelemre fókuszáló modellként a Cressi Elettra természetesen súlyintegrált, vagyis nyugodtan elfelejtheted a kényelmetlen ólomöv használatát.
 
Cressi Elettra BCD
Cressi Elettra


Légzőautomata szett (1. és 2. lépcső)


Valószínűleg a költségkereted fog dönteni, amikor ezt a fontos felszerelést választod majd ki. A jó hír az, hogy a legtöbb reduktor hozza a víz alatt azt a teljesítményt amire szükség van. Akkor tehát mire kell figyelni? A kényelem különösen fontos egy nő számára. Egy nehéz szájreduktor, egy nagyobb csutora kényelmetlen lehet és az állkapocs kifáradását okozhatja. Viszont jó ha van a reduktoron egy kapcsolható ún. Venturi szelep, amivel a véletlenszerű felszíni levegőfolyást kiküszöbölhető. De lehet, hogy olyan automatát szeretnél amelyiknél arra is van lehetőség, hogy a változó vízmélység nyomásához igazíthasd a légzés ellenállását, és így könnyebb lesz nagyobb mélységben lélegezni vele.

Cressi MC9 / Compact szett


A Cressi MC9/Compact légzőautomata mindezt tudja, és különösen alkalmas a hölgyek számára. A hiper-kiegyensúlyozott MC9 membrános szerkezetű első lépcső kisméretű, krómozott könnyűfém házban van, amelyet speciális elasztomer burkolat véd. A Compact második lépcső pihekönnyű, és könnyen kezelhető víztelenítő gombbal, valamint Venturi kapcsolóval is rendelkezik. Nem utolsó sorban - bár ez szubjektív - esztétikus a megjelenése: a fehér színű változat igazán szemet gyönyörködtető.

Cressi MC9 / Compact légzőautomata
Cressi MC9 / Compact


Búvárkomputer


A mélység és a merülési idő monitorozásával a búvárkomputer folyamatosan nyomon követi a nitrogén telítettségedet, ami létfontosságú a víz alatti biztonság szempontjából. Viszont ha nem felhasználóbarát, akkor a búvárkomputer hiábavaló - olyat válassz tehát, amelyiken egy pillantással fel tudod mérni az alapvető információkat.

Cressi Neon


A Cressi Neon búvárkomputer karcsú, stílusos és nagytudású. De hogy ne csak az én véleményem álljon itt - a komoly szakmai elismerésnek örvendő ScubaLab tesztelőcsoport is úgy találta, hogy ez a búvárkomputer több, mint egy újabb szemet gyönyörködtető modell. Éppen ezért kiérdemelte a tesztelők választása elismerést (ScubaLab - Testers Choice Award) a karóra búvárkomputerek között. A Neon tesztje során több szimulált merülést végeztek más búvárkomputerekkel együtt, hogy összehasonlítsák a dekompressziós algoritmusokat, de természetesen valós víz alatti tesztelést is végeztek. A ScubaLab tesztbúvárai szerint a Neon intuitív (egyszerű volt beállítani és használni), a fontos információkat világosan jelenítette meg valós merülési körülmények között is. Na és melyik búvárlánynak ne jönne be a lila színvariáns?

Cressi Neon búvárkomputer
Cressi Neon


[Cressi blog]


Illusztrációk, fotók: Cressi

Búvárfelszerelést keresel? nézd meg a teljes kínálatunkat itt >>

Tetszett amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése