2024. szeptember 5., csütörtök

Bemutató: Cressi A1 & Z2 búvármaszk


Szinte úgy gyűjtöm a búvármaszkokat, mint más nők a táskákat. De míg a táskák a divat és az évszakok szerint váltakoznak, addig egy búvármaszk, ha rátalálok végre a megfelelőre (amelyik jól illeszkedik, nem szivárog, párásodik, stb), akkor hosszabb ideig ragaszkodom hozzá. Egy ideje már a keret nélküli (frameless) modellek rajongója vagyok, mint a Cressi Z1, régóta a kedvencem. Szóval, amikor két új Cressi maszkot kaptam kipróbálásra - az egyik szintén keret nélküli - izgatott lettem, és már alig várom hogy kipróbálhassam őket. Kezdjük az A1-gyel.

A Cressi A1 maszk kicsomagolása


Cressi A1 búvármaszk jellemzők

Az első dolog ami feltűnik, a Cressi páramentes lencse bevonatra figyelmeztető matricája (Cressi Antifog Lens Coating). A dobozra az is rá van írva, hogy használat előtt nem szabad a szokásos páramentesítő (pl. fogkrémes) kezeléseket alkalmazni - ez megint olyan dolog amit mindig megteszek. Ugyancsak nem szabad dörzsölni a lencséket, vagy páramentesítő folyadékot használni. Feltételezem öngyújtóval sem szabad égetni, ami néha pedig elkerülhetetlen. Bevallom, azért vannak kételyeim azzal kapcsolatban, hogy fog-e párásodni a maszk előzetes kezelés nélkül, avagy sem, de mindenképpen kipróbálom.

Cressi A1 búvármaszk színválaszték

Az A1 maszk menő színekben tündököl, néhány színkombináció pedig speciális sárga lencsével is választható, az enyém egy fekete/rózsaszín modell sárga lencsével, ugyan nem keret nélküli, de egylencsés kialakítású, amit személy szerint jobban is kedvelek. Felpróbáláskor kényelmesnek éreztem, a záróperem jól ilesszkedik az arcom formájához és méretéhez. Az orrzseb puha, könnyű lesz az egyenlítés.

Kíváncsi vagyok hogyan működik majd a sárga lencse a víz alatt. A Cressi szerint nemcsak a kontrasztot növeli (a tárgyak jobban láthatóak), de a színek élénkségét is, ami a víz alatt egyáltalán nem elhanyagolható tényző.

Cressi A1 búvármaszkkal élénk színek a víz alat is

A csepp alakú lencse döntött, ez a látóteret lefelé növeli, így a búvár könnyebben tud lefelé pillantani, áttekinteni a felszerelését, műszereit. A maszkpánt puha és kényelmes, anélkül hogy a tartósság és a minőség rovására menne. A belső szoknya felső része egy remek dupla peremmel rendelkezik, amely már ránézésre is biztos szigetelést ígér.
 
Általában nem cserélem le a maszkpánot neoprénre, inkább mindig olyat keresek ami könnyen kezelhető. Az A1 csatján két gomb van, egyszerű a kezelése és gyerekjáték a pántot az én méretemre állítani.

Összességében az A1 egy menő kinézetű búvármaszk, alig várom már, hogy kipróbálhassam a legközelebbi búvártúrámon.


A Cressi Z2 maszk kicsomagolása


Cressi Z2 búvármaszk jellemzők

Az Z2 hat féle színkombinációban érkezik, én a fehérre szavazok. Első ránézésre ez pont az a maszk amit magamnak választanék - keret nélküli, egylencsés, egyszerű. A maszk szoknya dupla peremkialakítású, ami közvetlenül csatlakozik a hőkezelt biztonsági lencséhez - ezért szükségtelen a keret. A belső térfogat pici, ez megint olyan tulajdonság amit szeretek. Az orrzseb tetszetős és puha, ami megkönnyíti a maszkürítést, és a csatok ugyanolyan könnyen kezelhetők, mint a fent említett A1-es csatjai. Az A1-hez hasonlóan az Z2 is kényelmesen fekszik az arcon, utóbbinál viszont hiányzik az A1 páramentesítő bevonata, vagyis jöhet a fogkrémes kezelés.

Cressi Z2 búvármaszkkal kiáló látótér

Mind az A1, mind az Z2 biztos esélyesnek tűnik az következő búvártúrámon, de leginkább az izgat, hogy a sárga lencsék milyen különbséget jelentenek az A1-nél. Hamarosan jelentkezem a gyakorlati tapasztalatokkal…

[Cressi blog]


Búvárfelszerelést keresel? Nézd meg a teljes kínálatunkat ITT >>

Tetszett amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése