2019. március 22., péntek

Mit nézzünk az uszonyokon


Akár készülékes, akár szabadtüdős, vagy felszíni búvárkodás a célunk, egy pár jó uszonyra mindenképpen szükségünk lesz.  A kérdés már csak az, mire figyeljünk vásárláskor.

Pánt/ Csat rendszer


A nyitott uszonyok többségén hagyományos gumipántot és valamilyen csatrendszert találunk. Ennél a verziónál a pántot felvételkor a lábunkra kell igazítani, ami sok esetben kényelmetlen és fárasztó lehet. A beállítást érdemes merülés közben is ellenőrizni, mert a csizma összenyomódása miatt (növekvő környezeti nyomás!) lazulhat. Kényelmesebb és egyre népszerűbb megoldás a rugós, vagy fix gumis (bungee) uszonypánt, ezek egyáltalán nem igényelnek beállítást, így a fel- és levételük is sokkal egyszerűbb és gyorsabb, a pánt pedig biztosan tart a merülés teljes ideje alatt.  

Hagyományos állítható uszonypánt + csat megoldás

- Cressi megoldás az EBS gumis uszonypánt, speciális húzófül kialakításnak köszönhetően még vastagabb neoprén kesztyűben sem okoz gondot a pánt fel- és lehúzása.

Lábrész 


Kialakítását tekintve zárt és nyitott uszonyokról beszélhetünk, előbbit papucsosnak, az utóbbit pedig pántosnak is szokás nevezni. A zárt uszonyokat mezítláb viseljük. Ezek általában lágy és könnyű, éppen ezért nagyon kényelmes modellek, de a megfelelő méretre azért ügyelni kell. A nyitott uszonyokat ezzel szemben csizmával használjuk. A méretet itt elég nagyjából belőni, mivel az állítható, vagy rugalmas pánt hagy valamennyi mozgásteret a lábnak.  

A nyitott uszonyok pántja hagy valamennyi mozgásteret a lábnak

- Cressi megoldás az uszonylap síkjában elhelyezett lábrész, amelynél mintegy 20% nő az uszonypenge hasznos felülete a hagyományos megoldásokhoz képest, így hatékonyabb lehet az uszonyozás.

Uszonypenge 


Talán a legfontosabb uszonyjellemző a penge keménysége, vagy merevsége. Ideális helyzetnek tekintjük, amikor az uszonypenge keménysége mind a lábunk erejének, mind pedig a merülés körülményeinek megfelel. A hosszú és kemény uszonyok nagy teljesítményre képesek, menő a kinézetük, de nagy erőkifejtést igényelnek a búvártól, ráadásul a gyengébb izomzat hamar begörcsölhet velük. A rövidebb és lágyabb uszonyokat lényegesen könnyebb meghajtani. A gyártók arra törekednek, hogy ezek az uszonyok is komolyabb teljesítményre legyenek képesek, még kisebb erőkifejtés mellett is. 


Hosszabb és keményebb uszonypengék  Cressi GARA Modular Carbon MD
Hosszabb és keményebb uszonypengék
 Cressi GARA Modular Carbon MD

 - Cressi megoldás a GARA Modular cserélhető uszonypengéje, ahol az adott merüléshez, illetve a búvár pillanatnyi fizikai állapotához leginkább passzoló keménységű uszonylap használható.

Anyagok


A búvár uszonyok gyártásához jellemzően kétféle anyagot használnak. A hőre lágyuló műanyagokból (termoplasztok) készült uszonyok könnyűek és merevek. A tisztán gumiból készültek viszont hajlékonyak de meglehetősen nehezek. A legtöbb uszonynál e két anyag valamilyen kombinációját alkalmazzák, a műanyagot a keménységhez, a gumit pedig a nagyobb rugalmassághoz (érzékenységhez), illetve a lábrész fokozott kényelméhez. 


 Könnyű és rugalmas kombináció a Cressi AGUA Short uszony



Uszonyt keresel? Nézd meg a teljes kínálatunkat itt >>

Kapcsolódó címkék:
#uszony #tippek #vásárlás

Tetszett amit olvastál? köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése