2023. január 31., kedd

Cressi újdonságok - 2023

Cressi újdonságok 2023


A hagyományoknak megfelelően 2023-ban is vadonatúj modellek várják a márka rajongóit és az érdeklődőket. Összeállításunkban bemutatunk egy izgalmas komputert, egy latex mandzsettás szárazruhát illetve egy csinos trópusi modellt, két menő búvármaszkot, egy sznorkeles uszonyt, végül pedig egy repülős utazásokhoz készült búvártáskát.


Raffaello búvárkomputer


Tovább folytatódik a Cressi búvárkomputerek megújulása, ezúttal egy izgalmas formatervű modellel. A Raffaello manapság divatosnak tekintett nagyméretű lapos kijelzőt kapott, a komputer ház pedig a környezeti hatásoknak jobban ellenálló, nemcsak robusztus kialakítású, de anyagában is teljesen újszerű. A képernyő információ elrendezése logikus, leolvasása könnyű, akárcsak a kezelés, a menüben az oldalt elhelyezett fém gombok segítségével tudunk navigálni. A gyártó szerint még erősen szennyezett, iszapos vízben is garantált a gombok problémamentes működése. A Raffaello négyféle merülési üzemmódot (air/nitrox/free/gauge) képes kezelni, ezen belül nitroxból akár 3 keveréket is egyazon merülés alatt (Trial-mixture). Az algoritmus az újabb Cressi komputerekből ismerős konzervatív Wienke RGBM modell. Ennek érdekessége, hogy az esetlegesen előforduló kontrollálatlan emelkedéseknél is védelmet nyújthat, illetve hogy a mintavételezés 0.5 másodpercenként történik a jellemző 1 másodperccel szemben, ami a gyakorlatban pontosabb adatfeldolgozást és értékelést jelenthet. Van merüléstervező (no deco), valamint naplózás is kb. 50 merüléshez. A kényelmes és biztosan tartó csuklópánt szilikonból készül. Az áramköri architektúra és új generációs komponensei rendkívül hosszú, akár 4 éves akkumulátor élettartamot tesznek lehetővé. Amikor viszont mégis cserélni kell az elemet, akkor azt akár otthon is el lehet végezni, nem szükséges szervizbe menni. Az új Raffaello búvárkomputer Cressi Specialized termék, ajánlott kiskereskedelmi ára idén 369,99 euró.

Cressi Raffaello búvárkomputer
Raffaello búvárkomputer


Glacier 4 mm szárazruha


A Glacier egy új, nagy teherbírású, 4 mm vastagságú kompresszált neoprén szárazruha. A kompressziós technológia lényege, hogy egy normál neoprén hőszigetelését adja lényegesen kisebb vastagságban, az eredmény pedig nagyobb mozgásszabadság és az ebből következő nagyobb kényelem. A ruha legfontosabb újítása a latexből készült nyak- és csukló mandzsetták. Ezek egyéni méretre szabhatók, illetve sérülés, vagy elhasználódás esetén cserélhetők is. A Glacier egy második, 1,5 mm-es neoprén nyak gallérral is rendelkezik, a jobb hővédelem érdekében. A nagyobb igénybevételnek kitett részek - váll, hát, csípő és térd - X-Diamond kopóréteggel vannak megerősítve, míg a kényelmes lábrész puha és rugalmas neoprénből készült. A háton vízszintesen elhelyezett száraz cipzár behúzását az alatta elhelyezett széles neoprén betét teszi egyszerűbbé. Belül két pánt (suspender) tartja a vállakon a ruhát, amikor az még csak derékig van rajtunk. A szárazruha feltöltése a mellkason lévő levegőszelep oldalsó gombjával aktiválható, míg a bal karon lévő szelep a leeresztéshez csavargatva szabályozható. Két nagy tárolózseb található mindkét láb külső oldalán, ahová a kiegészítő- és tartalék felszereléseket pakolhatjuk. A Glacier szárazruha Cressi Specialized termék, férfi és női modell választható több méretben, ajánlott kiskereskedelmi ára idén 1.249,99 euró.

Cressi Glacier 4 mm szárazruha
Glacier 4 mm szárazruha


Lido 2 mm búvárruha


Komfortos egyrészes búvárruha, elülső cipzárjának köszönhetően könnyen és gyorsan öltözhető. Tökéletes választás lehet trópusi vizekben történő búvárkodáshoz, úszáshoz, szörfözéshez, vagy más vizisportokhoz. A rugalmas bélelt neoprén anatómiai szabása miatt remekül illeszkedik a legtöbb testformához. A karok alatt egyáltalán nincsen varrat, így a vízszivárgás itt kizárt. A csuklóknál és a bokákon egyszreű de megbízható Overlock mandzsetta szegélyek akadályozzák a ruha mögötti víz túlzott cserélődését. A Lido 2 mm búvárruha férfi és női verzióban, több méretben választható, ajánlott kiskereskedelmi ára idén 154,99 euró.

Cressi Lido 2 mm trópusi búvárruha
Lido 2 mm trópusi ruha


Atom maszk


Az Atom egy minden ízében új modell, hihetetlenül pici belső légtérrel, ami nem véletlen, hiszen kimondottan szabadtüdős merülésekhez tervezték. Az alkalmazott keret nélküli (Frameless) technológiának köszönhetően az alkotóelemek mennyisége minimális. A lencsék közvetlenül a szilikon arcrész belsejében kaptak helyet, ezzel adva plusz stabilitást az egész maszknak. A hagyományos maszk keret elhagyása soha nem látott belső térfogat csökkenést eredményez, ami extra megnövelt látóteret és könnyebb kiegyenlítést jelent a búvár számára. Az Atom másik érdekessége az orrzseb ergonomikus kialakítása, ami olyan stabilitást ad a maszknak, hogy még egy erősebb egyenlítő mozdulattól sem mozdul el a búvár arcáról. Az új maszk tökéletes választás lehet olyan szabadtüdős búvároknak, akik a felszerelésüktől a lehető legnagyobb teljesítményt várják el. Az Atom Cressi Specialized termék, négyféle színben választható, akár HD Mirrored lencsével, ajánlott kiskereskedelmi ára idén 69,99 euró.

Cressi Atom búvármaszk
Atom szabadtüdős maszk


Fiji maszk


A Fiji egy sznorkeles, azaz “strand” búvármaszk, a Cressi saját fejlesztésű párásodásgátló rendszerével felvértezve. A megoldás lényege, hogy az orrból kilehelt meleg és párás levegőt egy membrán-rendszer segítségével a maszk szoknya felső részén lévő hőcserélő elemekre terelik, ahol a belső levegő hőmérséklete egyrészt közelít a külső hőmérséklethez, vagyis lehűl, másrészt a hőcserélő elem bordás kialakításánál fogva csapdába is ejti a páracseppeket, amelyek így már nem tudnak páraként lecsapódni a lencséken - ezzel biztosítva a mindig tiszta látást. A Fiji rugalmas textil maszkpánttal rendelkezik, így nagyon könnyen használható, amit a kezdők és a hosszú hajú búvárok valószínűleg nagyra fognak értékelni. Természetesen az új maszk készülékes merülésekhez is alkalmas, de ne feledjük, hogy egy textil pánt sohasem lesz annyira stabil, mint egy hagyományos szilikonpánt. A Fiji sznorkeles maszk négyféle színben választható, ajánlott kiskereskedelmi ára idén 44,99 euró.

Cressi Fiji búvármaszk
Fiji sznorkel maszk


Maui Short uszony


A Maui Short egy rövid uszony, ideális nyíltvízi vagy medencés úszáshoz, illetve strand búvárkodáshoz, sznorkelezéshez. Masszív és célszerű kialakítása miatt mentőcsapatok, vagy strand elsősegélynyújtók megbízható felszerelése lehet. A Maui Short ugyanazzal a tervezői megközelítéssel készült mint az Impulse és Sprint uszonyok, illetve a hoszabb testvérmodell Maui. Az uszonylap két oldalsó merevítő bordája a víz áramlását a központi rész felé irányítja, ahol a puhább és rugalmasabb anyag van, ezért a penge meghajlik (ún. kanál-hatást hoz létre) - ez adja a plusz tolóerőt. Tehát a tolóerő egy jelentős részét a kialakítás és nem az izomerő biztosítja, így később fárad el a láb. Az új rövid uszonyt mezítláb, vagy vékonyabb neoprén zoknis használathoz tervezték, nyitott gumipántos (EBS) megoldása, a fel-levétetl gyorsabbá, a használatot pedig még kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi. Az Maui short uszony ajánlott kiskereskedelmi ára idén: 71,99 euró.

Cressi Maui short uszony
Maui short uszony


Moby Light Hydro búvártáska


Az új búvártáska sikeresen ötvözi nagy tárolókapacitást (85 liter) a kis saját tömeggel (3,8 kg), ezért repülős utazásokhoz ideális választás lehet. A könnyített “Light” jelző azonban kizárólag a saját tömegre vonatkozik, ugyanis maga a táska erős, vízálló anyagból készült. A fő rekesz három oldalra nyílik, így egyszerű hozzáférést biztosít és gyorsan pakolható. A táska elülső részén egy extra tárolózseb a személyesebb holmijaink tárolására szolgál. A gurulós táska megerősített húzófogantyúja teleszkópos és teljesen visszatolható, segítségével könnyedén mozgathatjuk a megpakolt táskát. A Moby Light Hydro búvártáska ajánlott kiskereskedelmi ára idén 229,99 euró.

Cressi Moby Light Hydro búvártáska
Moby Light Hydro táska


A Cressi idei újdonságait bemutató írásunk - szokás szerint - egy szubjektív válogatás, jócskán akad még új felszerelés, de szerettünk volna az olvasónak is hagyni a felfedezés öröméből valamit. Reméljük 2023-ban is mindenki megtalálja a számára ideális Cressi felszerelést.


Érdekel a többi újdonság is? Nézz körül itt >>


Tetszett amit olvastál? köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése